Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ


Τι είναι η Λαπαροσκοπική Χειρουργική και πότε γίνετε. Η λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική τεχνική κατά την οποία η κοιλιακή χώρα (κοιλιά) διογκώνεται με αέριο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και διαστέλλεται. Ένα μικρό (πάχους 3-11 χιλιοστών) τηλεσκόπιο (που μοιάζει με μακρύ και λεπτό σωλήνα) εισάγεται στη συνέχεια μέσω μίας μικροσκοπικής τομής κάτω ακριβώς από τον ομφαλό, μέσα στην κοιλιακή χώρα.

Το τηλεσκόπιο αυτό, το οποίο ονομάζεται λαπαροσκόπιο, διαθέτει μια πηγή φωτός στο άκρο του και μια κάμερα που επιτρέπει στη χειρουργική ομάδα να παρακολουθεί στις οθόνες τηλεοράσεων τι υπάρχει στο εσωτερικό της κοιλιάς σε μεγέθυνση και με πολλές λεπτομέρειες. Το αέριο έχει ήδη προκαλέσει διόγκωση στο εσωτερικό και βοηθά να παραμείνουν χωριστά τα τοιχώματα της κοιλιακής χώρας και τα όργανα μεταξύ τους και έτσι επιτρέπει την άριστη έκθεσή τους. Πραγματοποιούνται πρόσθετες (1 ως 3) τομές των 5-10 χιλιοστών κοντά στο ηβικό οστό για να εισαχθούν μακριά, λεπτά εργαλεία. Τα εργαλεία αυτά αποτελούν ουσιαστικά προέκταση των χεριών του χειρούργου, επιτρέποντάς του να τα χρησιμοποιεί έξω από το σώμα και να πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας.
Η βίντεο–λαπαροσκόπηση ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, είναι η πραγματοποίηση της λαπαροσκόπησης με τη χρήση ειδικής βιντεοκάμερας προσαρτημένης στο άκρο του λαπαροσκοπίου. Αυτό επιτρέπει στο χειρούργο να παρακολουθεί σε μια οθόνη τηλεόρασης και να πραγματοποιεί τη διαδικασία έχοντας άριστη οπτική και άνετη στάση σώματος.
Το πιο σημαντικό είναι ότι ολόκληρη η αίθουσα του χειρουργείου συμπεριλαμβανομένων των βοηθών χειρουργών, των νοσοκόμων και των γιατρών που παρακολουθούν, έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στη διαδικασία. Η τεχνική αυτή παρουσιάστηκε σε ολόκληρο τον κόσμο στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αυτό προκάλεσε «έκρηξη» στην έρευνα και στις κλινικές εφαρμογές της λαπαροσκόπησης σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, σχεδόν όλες οι ιδιωτικές ή πανεπιστημιακές γυναικολογικές υπηρεσίες και τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα χρησιμοποιούν τη βίντεο-λαπαροσκόπηση, η οποία πλέον θεωρείται ως βασικό στοιχείο φροντίδας για μια σειρά γυναικολογικών επεμβάσεων. Χάρη στη βιντεο-λαπαροσκόπηση, αυτό που έμοιαζε να είναι η διαγνωστική κυρίως διαδικασία ενός μόνο χειρούργου, είναι τώρα η συνδυασμένη προσπάθεια μιας χειρουργικής ομάδας με στόχο την πραγματοποίηση πολλαπλών και πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων. (δείτε περισσότερα video)
Στις μέρες μας η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει πολλές γυναικολογικές εφαρμογές, όπως οι κύστες ωοθηκών, η αναστροφή σαλπίγγων, η ενδομητρίωση, η υπογονιμότητα, η διαχείριση των ινομυωμάτων, η υστερεκτομή, και επιπλέον παίζει έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη γυναικολογική ογκολογία.
http://www.eksosomatikh.com
http://www.eksosomatikh.com/2010/09/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου